Галерия

Тенти и козирки покрити с архитектурен текстил

Лекота, изразителност и динамичност на архитектурният образ това са специфичните свойства на напрегнатата безмоментова мека повърхност използвана, като основен конструктивен елемент в текстилната архитектура.


В повечето случаи при изграждането на текстилни съоръжения се използват PVC брезенти с полиестерна текстилна основа. За покрития с площи до ≈ 150 м2 нормално се прилагат материали с тежест до 750 гр/м2. При по-големи съоръжения относителното тегло на материалите може да достигне и до 1,5 кг/ м2 . Материалите с по-голямо относително тегло имат значително по-висока здравина на скъсване и раздиране.


Експлоатационният живот на мембрани изработени от по-леките материали достига до 10 години, а на материите с по-голямо относително тегло над 20 години. Изследвания на текстилни съоръжения построени преди повече от 20 години показват , че техническите харакетристики тъканите са запазени на 80% .


Като материали за изграждане на опорният контур на мембраната могат да се използват стомана, алуминий, стоманени въжета и др.


Текстилната архитектура има потенциал за развитие, какъвто се очаква да има само стъклото като строителен материал – мнение битуващо в средите на дизайнерите на текстилни сгради в западна Европа.


Текстилните сгради комбинират в себе си градивност и естетика с ефективно използване на материалните ресурси, бърз конструктивен период, дълъг живот, относително ниска цена и възможност за премостване на големи разстояния.


Текстилните съоръжения намират приложение в туристически и търговски комплекси, спортни площадки, басейни, козирки на стадиони, обществени сгради и пространствата пред тях, изложбени павилиони, паркинги, ресторанти, кафета, бензиностанции.


Изградените в тясно сътрудничество и партньорство с фирма „Униарт и КО” ООД напрегнати мембранни конструкции демонстрират добре възможностите и красотата на този тип технология.


Тента от архитектурен текстил и ковано желязо,х-л Гранд Тента от архитектурен текстил и ковано желязо,х-л Флагман Воден бар от архитектурен текстил, в.с. Елит